Chocolat és a vágyak

A film az aszkétikus kereszténység helyett a vágyaink megélését ajánlja a beteljesült élethez. De vajon elmondja a teljes igazságot a vágyakról?

„Sokan úgy vélik, hogy keresztyénnek lenni… azt jelenti, hogy fel kell hagyni mindennel, ami élvezetes, és el kell nyomni minden belső késztetést…”¹ A keresztény élettel társított aszketikus megnyilvánulások a filmben: nagyböjt idején semmi csokoládé, régóta özvegy nőnek nem szabad udvarolni, nagyitól el van tiltva az unoka, bántalmazó házastársat nem lehet elhagyni stb. Meglepő talán, de a Biblia és a keresztény hit tévesnek tartja az aszkétikus szabályokat: „Ezeknek a megtartása a bölcsesség látszatát kelti ugyan a magunk csinálta kegyeskedés, az alázatoskodás és a test sanyargat-ása által, valójában azonban semmi értéke és haszna nincs, mert öntelt felfuvalkodottsághoz vezet.” (Kol 2,23)

De vajon a boldog élet receptje a vágyaink szerinti élet?

1. A film sok jó vágyat mutat be, amelyek teljesítése valóban sok örömet hozhat az életben. Vágy a csoki után, a hivatás szerinti munka után, a jó házastársi kapcsolat után, stabilitás után, szerelem után stb. Valóban jó ezek a vágyak szerint élni, mert Pál apostol is ezt írja: „Isten minden teremtménye jó, és semmi sem elvetendő, ha hálaadással élnek vele.” (1Tim 4,4)

2. De a tapasztalataink és híres gondolkodók a következő két – majdnem közhelyszerű – igazságot erősítik meg:

  1. Sosem tudjuk minden vágyunkat kielégíteni.
  2. Akármennyi vágyunkat elégítjük ki, újabbak és újabbak jelentkeznek.

Jézus ezt már rég megmondta: „Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik…” (Jn 4,13)

3. Ugyanakkor a függőségek, és az ezekkel járó önpusztító és másokat bántó életmód is a vágyak szerinti élet eredménye. Aki maximálisan a számítógépes játékok utáni vágya szerint él, az játékfüggőségbe esik; akit folyton a gazdagság utáni vágya vezet, az feláldozza kapcsolatait és egyéniségét; a sok csokoládé pedig a film szerint is a cukorbeteg halálát okozza.

4. Végül pedig: a film nem beszél a bűnös vágyakról (csupán a téves irányú kifejezésükről). Ha úgy gondolod, hogy nincs bűn, gondolkodj el ezen: Miért érzel lelkiismeret-furdalást, amikor valami rosszat teszel vagy rosszra vágysz? Vajon mindig azért van bűntudatod, mert emberi szabályokat hágsz át (mint a filmben), vagy azért is, mert néha Isten törvényeit is megszeged?

Lelkiismeretünk hangja bizonyítja azt, hogy szívünkbe van írva Isten törvénye, így tehát tudjuk, hogy vannak vágyaink okozta bűneink. Pál apostol egyik listája az ember bűneiről: „házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás… viszálykodás, féltékenység, harag, önzés… részegeskedés…” (Gal 5,19–21) Neked hogy esne, ha ellened követnék el ezeket a bűnöket?

(A bűn kérdéséről lásd ezt a cikkemet.)

Tehát visszatérő lelki szomjúság, függőségek, romboló magatartások, bűnök és bűntudat: nem is olyan vonzóak a vágyak szerinti élet velejárói. Az aszkéta életmód valóban nem vezet beteljesült élethez, a jó vágyaink sok örömet hoznak, de válasszuk az igazi megoldást, amit Jézus kínál fel: „…de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik…” (Jn 4,14)

–––––––––

¹ Jerram Barrs, Eltorzult képmás, (Harmat Kiadói Alapítvány, 1994)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük