Ha nem hiszel a csodákban a tudományos bizonyítékok hiánya miatt…

Ha egyetértesz azzal az állítással, hogy nem léteznek csodák, mivel nincsenek azokat igazoló tudományos bizonyítékok, fontold meg a következő felvetéseket!

1. „Mindnyájan igaznak tartunk sok olyan elméletet, amely tudományos módszerekkel nem igazolható. Történelmi személyeket és eseményeket illetően semmit sem bizonyíthatunk tudományosan, ez azonban nem jelenti azt, hogy lehetetlen a bizonyításuk. Fontos, hogy megértsük a tudományos bizonyítás és a ‘jogi-történeti bizonyítás’ közötti különbséget.”¹

Pl. azt, hogy a fa úszik a vízen, tudományosan be lehet bizonyítani azáltal, hogy bedobunk egy fadarabot a vízbe. Viszont Augustus császár létezését vagy a népszámlálásokat, amelyeket elrendelt, csak a fennmaradt történelmi dokumentumok, szemtanúk feljegyzései, archeológiai kutatások stb. által lehet bizonyítani.

2. Ez az állítás abból az előfeltételezésből indul ki, hogy egyedül a tudomány az igazság forrása minden kérdésben (szcientizmus). „Ha ez… igaz lenne, akkor ez sok iskolai és egyetemi tantárgy végét jelentené. Hiszen a filozófia, az irodalom, a képzőművészet, a zene értékelése kívül esik a szigorúan vett tudomány hatáskörén… Hogyan mondhatná meg nekünk a tudomány, hogy egy festmény mestermű-e vagy szétmaszatolt színfolt? Bizonyosan nem úgy, hogy elemzi a festéket vagy a vásznat.”²

3. Gondolkodj el ezen is: a természettudományok csak az anyagi világ dolgaival és jelenségeivel foglalkoznak. Tehát a természetfeletti események, csodák bizonyítása vagy cáfolása nem tartozik a hatáskörükbe. 

A tudomány korlátairól többet más bejegyzésben…

  • ¹ Josh McDowell, Több mint ács, Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány, 2018.
  • ² John Lennox, A tudomány valóban eltemette Istent?, Evangéliumi kiadó, 2008.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük