A történelem legnagyobb eseménye

Ha valaki megkérdezne Téged, hogy az emberiség történelmének melyik a legnagyobb, legfontosabb, legmeghatározóbb eseménye, mit válaszolnál?

A Yahoo weboldalon arra a kérdésre, hogy melyik a 10 legnagyobb történelmi esemény, ilyen válaszok vannak: a kerék felfedezése, az emberi viselkedést szabályozó törvények kifejlődése, Buddha tanainak az elterjedése, a Római Birodalom szétesése, az amerikai kontinens felfedezése, Jézus kereszthalála, a tűz felfedezése, a világméretű fekete pestis, a II. világháború, az orosz forradalom, a nyomda feltalálása, a számítógép feltalálása stb. Különböző vélemények vannak, de ha a legnagyobb eseményt kellene kiválasztani, azt hiszem még nehezebben tudnának egyetérteni az emberek.

Én azt mondanám, hogy az a legnagyobb történelmi esemény, amelyik a legnagyobb változást hozta az emberiségnek. De hogyan tudnánk eldönteni, hogy mi hozta a legnagyobb változást? Szerintem csak úgy ha nem csak földi síkon kezeljük a kérdést hanem lelki-szellemi szempontból is.

A legnagyobb dolog egy ember életében nem az, hogy sok pénzre tesz szert, nem is az, ha híres ember lesz belőle, nem az, hogy valami nagy dolgot tesz, nem is az, hogy megtalálja szeretett házastársát, hanem az ha helyreáll a kapcsolata Istennel, a Teremtőjével, mert a legnagyobb gondja az embernek az, hogy a bűn által fellázadt Isten ellen, és elszakadt tőle. Csakhogy ezt a kapcsolatot Istennel nem lehet helyreállítani “csak úgy”, csak mert mi emberek úgy szeretnénk. Isten igazságos, vagyis meg kellene büntessen feltétlenül, másképp nem lenne igazságos, nem lenne Isten. De mivel szeret is egyben, ezért kész volt elküldeni Fiát, Jézus Krisztust, hogy megfizessen helyettünk, és így helyre lehessen állítani a vele való kapcsolatot.

Ha ez így van, akkor a legnagyobb történelmi esemény az, ami lehetővé teszi ezt a legnagyobb dolgot (Isten és ember megbékélését), és ez Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása! A kereszten Jézus így kiáltott fel halála előtt: “Elvégeztetett!” Mi végeztetett el? A megváltás munkája (vagy szenvedése, passiója), ami által az embernek szabad utat nyitott Istenhez.

Ez pedig nem csak egy elméleti, teológiai vagy történelmi dolog, hanem mindazok, akik befogadják Krisztust életükbe, azok megtapasztlják, hogy – amint a Biblia is írja – Isten gyermekei lesznek, ő pedig Atyjuk. Életük óriási változáson megy át, Krisztussal együtt „feltámadnak”, új emberekké válnak, az Istennel való kapcsolatuk áthatja mindennapjaikat, meghatározza döntéseiket, és végül örök életet nyernek. Kedves olvasó, Te megtapasztaltad már ezt? A történelem legnagyobb eseménye megtörtént már, hogy te is megtapasztalhasd ezt a legnagyobb dolgot!

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János ev. 3:16)

Egy idevágó történet a Josh McDowell – Több mint ács c. könyvéből:

Egy évekkel ezelőtt Kaliforniában megtörtént eset igen jól szemlélteti, mit tett Jézus a kereszten, hogy megoldja Istennek az emberek bűnével kapcsolatos problémáját.

Egy fiatal nőt gyorshajtás miatt megállítottak, megbüntettek, és bíróság elé állítottak. A bíró felolvasta a vádat, majd feltette a kérdést:

–  Beismeri bűnösségét?
–  Beimserem – hangzott a felelet.

A bíró koppantott a kalapácsával, és kimondta az ítéletet: 100 dollár pénzbírság vagy 10 napi szabadságvesztés. Ezután rendkívül meglepő dolog történt. A bíró felállt, levette a talárját, az emelvényt megkerülve előrement, elővette a tárcáját, és kifizette a bírságot. Mi erre a magyarázat? Hát a bíró volt a vádlott apja! Szerette a lányát viszont igazságos bíró volt. A lánya megszegte a törvényt, és ezért nem mondhatta:

–  Megbocsátok neked, mert nagyon szeretlek. Elmehetsz.

Ha ezt tette volna, nem lett volna igaz bíró, nem tartotta volna be a törvényt. A lányát azonban annyira szerette, hogy hajlandó volt levetni bírói köntösét, előrejönni, és a lányát apaként képviselve megfizetni a bírságot.

Ez a kis jelenet bizonyos mértékig képet ad arról, mit tett értünk Isten Jézus Krisztus által. Vétkeztünk. A Biblia kimondja: „A bűn zsoldja a halál.” Mindegy mennyire szeretett bennünket, Istennek le kellett sújtania a kalapáccsal, és ki kellett mondania, hogy a büntetés halál, mert ő igaz és igazságos. De mégis mivel szerető Isten is, annyira szeretett bennünket, hogy hajlandó volt leszállni a trónusról Jézus Krisztus emberi alakjában, és megfizetni helyettünk a büntetést: ez volt Krisztus kereszthalála.

1 hozzászólás

  1. Adel Laszlo

    Valóban, a legnagyobb dolog egy ember életében az, ha helyreáll a kapcsolata Istennel! Csodálatos az, hogy ezt nem lehet kiérdemelni, nem is lehet megfizetni, hanem csak el kell fogadni, mert ajándékban van. Jézus Krisztus vére már fizetett érte, ezért bárki számára, aki el akarja fogadni ingyen van, mert már ki volt fizetve. Valóban csodálatos Isten mérhetetlen szeretete … nehéz az embernek megérteni, de milyen jó megtapasztalni, benne lenni!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük