Egy pillantás Jézus szépségére

„Úgy gondolom nincs senki szeretetreméltóbb, mélyebb, együttérzőbb, racionálisabb, emberibb és tökéletesebb mint a Megváltó… nemcsak hogy nincs senki olyan mint Ő de nem is lehetne.” Ezt írja Fyodor Dosztojevszkij, és mi is látjuk ezt Jézusnak a samaritánus asszonnyal való beszélgetésében. (Jn. 4)

Akkoriban a zsidók megvetették a samaritánusokat, nem beszélgettek velük. De Jézus nem tekinti magát felsőbbrendűnek csak azért mert zsidó, és nem veti meg a nőt csak azért mert az samaritánus. Jézust az sem érdekli, hogy emiatt a zsidók őt elítélik, ő nem törekszik az emberek elismerésére. A nő meg is lepődik, hogy hozzászól… mert Jézus magatartása elüt nagyon az akkori tanítók magatartásától… és nagyon sok mostani ember magatartásától is, akik megvetnek másokat csak azért mert más fajták, más nemzetiségűek, vagy csak mert más műveltségi szintűek, esetleg nem olyan jó kinézetűek vagy lehet egy gyengeségük miatt, esetleg éppen bűnös életük miatt.

Pedig ez a nő tele volt gyengeségekkel, bűnökkel és ha valakinek joga lett volna megvetni őt, akkor Jézusnak, az Isten Fiának joga lett volna. Mégsem teszi. Nem kezeli úgy mint egy szolgát, aki adjon neki vizet aztán húzzon el, hanem emberszámba veszi, és a saját szomjúságával nem is törődve, inkább elbeszélget vele – vele, egy samaritánussal -, és segíteni akarja, hogy megismerje őt, aki az élő vizet tudja adni neki. Amikor szembesíti összetört életével a nőt, és elmondja neki, hogy tud az öt ex-férjéről és a mostani élettársáról, akkor is érződik, hogy együttérez a nővel, nem veti meg, nem nézi le, nem ítéli el, nem hordja le, jóakarattal, irgalmasan viszonyul hozzá.

De a nő iránti jóindulata nem fajul gyengeséggé, a bűnös szeretete nem fajul a bűnnel való megalkuvássá és a szomorú valóság elferdítésévé. Jézus világosan megfogalmazza a helyzetállást: „öt férjed volt, és akivel most élsz, az nem a férjed.” Össze van törve az életed… Mert az a szeretet, ami próbálja kiszínezni a fájdalmas valóságot, az nem igazi szeretet, az nem is akarja annak a javát akit hiteget.

Jézus szívünk mélyére lát. Rejtegethette volna a nő saját összetörtségét akármivel – jópofáskodással, kedves társalgással, pletykával vagy épp teológiai eszmefuttatásokkal – de Jézus tudta mi van a szívében. Jézus ismer engem és téged, de nem az a célja, hogy „megfogjon”, megszégyenítsen, hanem szeretne az igazi problémákkal foglalkozni, azokban segíteni, gyógyulást hozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük