Intézmények és a vallás lehet az igazi élet akadálya, de nem Jézus

A film szerint az igazi élet akadályai: bizonyos emberek és intézmények, amelyek merev hagyományaikkal és szabályaikkal nem engedik, hogy a fiatalok saját útjukat járják… mint ahogy a vallás sem – sokak szerint. Hogy is van ez? Épp azok akadályoznak az igazi élet megélésében, akik az életre készítenek fel?

Ezzel nagyjából Jézus is egyetértett. Például ezeket mondta az akkori írástudókról és farizeusokról:

  • Isten parancsolatait elhagyták, és emberek hagyományait követik. (Mt 7,8)
  • Képmutatók. (Mt 23,3)
  • „Kiszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.” (Mt 23,24)
  • A vallást (ima, böjt, adakozás stb.) azért gyakorolják, hogy elismerjék őket. (Mt 23,5)
  • Meszelt sírokhoz hasonlók (kívülről igaznak látszanak, de titokban vétkeznek). (Mt 23,27-28)

A farizeusok és írástudók életének eredménye Jézus szerint ez: „Bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt: ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be akarnak menni.” (Mt 23,13) Jézus szavai ezt is jelentik: „Ellehetetlenítitek az igazi életet. Nektek sincs valódi életetek, és másokat sem engedtek igazán élni.”

Bizonyos emberek, intézmények és a vallás megakadályozhatnak az igazi élet megélésében,
de Jézus éppen ezt az életet kínálja fel: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (Jn 10,10) Jézus követését nem szabad összetéveszteni a merev hagyomány őrző vallásos élettel, amit a fő sodor bemutat. Két különböző dologról van szó, mint ahogy Jézus korában is. Sokaknak nem világos, ezért a vallással és az intézményekkel együtt elutasítják Jézus követését is. A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. Ne ess ebbe a hibába!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük