Holt költők társasága és az igazi élet titka – kiegészítve

 A film szerint az igazi élet titka:

  • Carpe diem! (Ragadd meg a napot!)
  • Járd a saját utadat!
  • Élj szenvedélyesen!

Hogyan segít a keresztény hit, hogy jól gyakoroljuk ezeket? (Mert a film szerint is lehet rosszul gyakorolni.)

Carpe diem! Bátran használd ki az alkalmakat! Jó gondolat, hogy ragadjuk meg az élet, sőt, Isten által adott alkalmakat a jó cselekvésére, a kalandra, a tiszta örömökre, az igazság megismerésre, a célok elérésére. De kellő bölcsesség nélkül könnyen énközpontú és romboló-lázadó élethez vezet. „Van, amikor bátornak kell lenni, van, amikor óvatosnak, és a bölcs ember tudja, hogy mikor mit kell tennie.” – mondja Keating tanár úr a filmben. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni azokat az alkalmakat, amelyek önzésünket erősítenék és amelyek nem. Fontos, hogy építő és ne romboló módon használjuk ki az alkalmakat. De honnan minderre a bölcsesség?

„A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek.” Zsoltárok 111,10

Járd a saját utadat! Merj kilógni a sorból! Tedd, amit szeretsz! Jó gondolat, kevés dolog ad olyan nagy örömet az életben, mint az, hogy megtaláltad saját utadat, hogy azt végzed, amit szeretsz. De amellett, hogy ez nem is olyan egyszerű, és isteni segítség nélkül nem biztos lehetséges, nem elég ahhoz, hogy igazán kibontakozzon a személyiséged. Jézus viszont garantálja ezt:

„Aki megtalálja életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti életét énértem, az megtalálja azt.” Lukács ev. 9,24

Élj szenvedélyesen! Fejezd ki az érzelmeidet, szenvedéllyel éld meg az élet örömeit! Jó gondolat, nem csak testünk és nem csak „fejünk” van, vannak érzelmeink is, és akkor lesz teljes életünk, ha ez utóbbiakat is jól megéljük, kifejezzük. De a szenvedélyek sok bűnt és gonoszt is szülhetnek, sőt, szülnek is, és ahelyett, hogy szabad lenne az emberek nagy hányada, a bűn foglyaiként élnek, ami viszont sok rossz érzelmet, szenvedélyt és fájdalmat okoz. Jézus viszont valódi szabadságot ígér, amiben az igazság szerinti szenvedélyeket lehet megélni.

„Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” János ev. 8,31

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük