Pénzsóvárból elhívott

Miért van az, hogy sok fiatal felnőttnek, akiknek már családjuk van, jó lakásuk, viszonylag jól fizetett állásuk, már lubickoltak is Görögország legszebb üdülőközpontjában és érzik, hogy mindezek ellenére üres az életük, MÉGIS ahelyett, hogy levonnák a következtetést, hogy ezek a dolgok nem adnak végső beteljesülést, inkább MÉGTÖBBET akarnak belőlük?

Az alábbi történet szerintem jól megválaszolja a kérdést, és a megoldást is megadja. Nem garantálom, hogy pontosan így történt, de azóta sok hasonló eset volt, amelyek alapján is mondhatjuk, hogy valahogy így lehetett:

Hírhedt vámszedő volt már több éve, a zsidó honfitársai lenézték de mikor valahol megjelent, akkor nem mutatták ki, sőt próbáltak a kedvében járni. A rómaiak védelme alatt volt, senki sem tudott ellene állni. Az elején élvezte a sok jó inyencséget amit megengedhetett magának, a sok szép ruhát, jókat szórakozott a vámszedő haverokkal, na meg az, hogy csak parancsolt és megtörténtek a dolgok, hát hogyne élvezete volna ezt is?! Persze, volt családja is, az asszony nem állt valami jó hírnévben ő sem, na de a lényeg, hogy élvezzük az életet! Egy idő után viszont rájött, hogy szíve mélyén többre vágyik, szeretné ha valami nagyobb dologért élne mint az élvezetek vagy a családja boldogulása. Kezdte nyugtalanítani a gondolat…

De mit tehetett volna? Mindenki a barátai közül ezt tette! Ő maradjon le mögöttük? Az egyik szomszédja felhúzott egy emeletet és 100 juhot tart el. Ő is van olyan agyafúrt, hogy ezt meg tudja csinálni! Táncsak nem az a ferdeorrú fogja őt lekörözni! Mindenki tudja, hogy a környéken ő a góré a pénzcsinálásban… “Különben is – gondolta -, mit akarnak tőlem? Azt, hogy változzak meg? Nono, azt meg minek? Írtóznak tőlem azok a farizeusok, azt mondják annyira tisztátalan vagyok, hogy legszívesebben leköpnének. De én legalább nem vagyok olyan szentfazék mint ők, kívülről fújják a Bibliát de mindenki tudja, hogy könnyen megkenhetőek? Ja, meg azt várnák el tőlem, hogy higgyek az ő Istenükben, akiről valami régi, homályos próféciák alapján mondják, hogy elküldi a Fiát? Akkor inkább a pénzt választom, azt legalább meg tudom fogni, itt és most… Ááá, azt a mindenit, igazából nem is tudom… Ez az egesz élet bűzlik nekem mint egy trágyadomb.”

A szíve mélyén nem tudta elhallgattatni az őszinte hangot, miszerint a jólét nem tette boldoggá. Meg volt csömörölve az egésztől, már csak rutinszerűen végezte a dolgát, régebben ha valaki nem adta meg pontosan az adót keményen megbüntette, most már néha fel sem keresett egyeseket az adózás végett. Unta az egész életét.

Amikor először hallott Jézusról, nem tudta mit higgyen róla, de az világos lett előtte, hogy ez nem olyan írástudó mint a többi. Végre valaki nem azt mondja nekik vámszedőknek, hogy nincs semmi esélyük Isten előtt, hanem hogy kegyelmes az Isten és várja őket vissza. Tényleg ilyen Isten? “Tényleg azt mondja, hogy szeret és jót tervez életemre? Badarság! Hát nem azt mondják ezek a nagy okosok, hogy Isten haragszik rám és látni sem akar? Honnan szedi ezeket Jézus? Egyáltalán ki is ő?”

“Kövess engem Máté!” Mikor hallotta, hogy őt is hívja, arra gondolt, hogy ha Jézusnak nincs igaza, ha Isten nem olyan irgalmas mint ahogy bemutatja, akkor úgysincs értelme az egész életnek, úgyhogy elhatározta, hogy az egész életét felteszi ennek a vándortanítónak a hívására, aki Isten Fiának mondja magát. Meghívta Jézust az otthonába. “Ki hallott ilyet!? Egy rabbi az én tisztátalan otthonomban, az én tisztátalan barátaim körében, nem szid összevissza, nem a ridegség, nem a lenézés, nem az undor látszik rajta, eszik velünk, barátságosan beszél, tisztel… engem, aki nyomorult bűnös vagyok… Mi lesz ebből?”

Az lett belőle, hogy Máté megértette Isten elhívását az életére nézve, és Jézus feltámadása után teljes erejével ez az elhívás szerint élt, nagy dolgokért, az evangélium ügyéért, Isten országának terjedéséért, és most neki köszönhetjük az első evangéliumot, ami által sok ember élete megváltozott az évszázadok során. Máté kiszabadult az anyagiasság halálba vezető rabságából mert nem engedte, hogy a pénz utáni sóvárgás, az élvezetek hajszolása, a versengés, a büszkeség, az emberek véleménye, a bűn meg az istentagadás elnémítsa az értelmes és teljes élet utáni vágyát és Jézus elhívását.

A hivatás, vagy inkább elhívás szerinti élet egyik legnagyobb ellensége az anyagiasság. Rengetegen esnek ebbe a csapdába, ami miatt a munkájuk már régen nem a megélhetés megteremtéséről szól hanem az anyagiaknak való élésről vagy a meggazdagodásról. De mint ahogy Máté tette, mindenki választhatja Jézus elhívását!!!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük