A gladiátor reménysége

Ha láttad a Gladiátor című filmet, akkor valószínű te is észrevetted, hogy a halál utáni élet reménysége Maximus látomásainak vagy beszélgetéseinek egyik visszatérő témája. Szerintem dicséretes dolog, hogy egy film ennyire világosan beszél erről a témáról! Nem sok mai film teszi ezt vagy amelyik igen, az csak felületesen – az illető meghalt és kész, esetleg megérte.

A gladiátor feladata az volt, hogy küzdjön, ölje meg a másokat addig amíg őt is megölik… „és meg fogtok halni” – mondta Proximo, a tulajdonosuk… Vagy ott vannak a katonák, akiknek az élete szintén a halál árnyékában zajlott… De ott vagyunk mi is, ha hosszabb is az életünk mint az akkori embereknek, mi is egyszer majd meghalunk…

Mi ad reményt ha arra gondolunk, hogy meg fogunk halni? Van valami azután, és ha igen mi van? Ha a halállal mindennek vége, akkor mi az értelme az egész küzdelemünknek földi életünk alatt? Maximusnak az adott volna reménységet szembenézve a szerettei és a maga halálával, hogy legalább azáltal megmenti Rómát és annak dicsőségét?

Te mivel bátorítottad volna Maximust, hogy legyen kész élete árán is legyőzni a gonosz Commodust? Azzal, hogy majd az emberek emlékezni fognak dicső halálára, ami által Rómát megmentette? Vagy azzal, hogy gondolja meg mennyi embernek fog örömteli jövőt biztosítani? Ma is kb. ezekkel bátorítják az emberek magukat – „majd a szeretteim emlékében tovább élek”, „utódaimnak átadom amit gyűjtöttem és megvalósítottam, hogy jobban éljenek”… Véleményem szerint ezek nagyon olcsó reménységek, de a film szerint is.

Amint láthattad, a film üzenete világos: van élet a halál után, és odaát Maximus találkozik a szeretteivel. Mint keresztény, úgy gondolom ez kissé eltorzult gondolat a halál utáni életről, de azzal nagyon is egyet tudok érteni, hogy az egyetlen dolog, ami igazi reményt tud adni valakinek a halál előtt az, hogy lesz egy jobb hely, ahol egy jobb életet tudunk élni örökre. Minden végülis értelmetlen ebben a földi életben ha nincs a halál után semmi.

Rengeteg ember egyetért ezzel, az egyetemisták közötti felmérések is azt mutatják, hogy legtöbben úgy gondolják valaminek kell legyen a halál után is, nem lehet, hogy csak úgy „elvágják a filmet”. A legtöbb kultúrában hittek így vagy úgy a halál utáni életben. Az emberek – mint ahogy ez a film is – a Biblia üzenetét visszhangozzák, amiben a próféták, az apostolok és Jézus maga is arról beszél, hogy a halállal nincs vége mindennek, sőt igazából azután jön a lényeg.

Írtam, hogy keresztényként a film üzenetét ebben a témában torzítottnak tartom. Ez két dolog miatt van. Az első az, hogy a film kb. azt mondja, hogy mindenkinek a sorsa ez a jó élet a halál után (vagy ha csak egyeseknek a sorsa, akkor nem tiszta kiknek igen és kiknek nem). Jézus szerint viszont: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János ev. 3:16) Jézus szerint tehát kétféle jövőnk van a halál után – örök élet azoknak, akik hisznek benne vagy elveszés (kárhozat) azoknak, akik nem követik őt. A második torzítás az, hogy a film szerint a halál utáni élet öröme az, hogy szeretteinkkel találkozunk. A Biblia és Krisztus tanítása szerint viszont a halál utáni élet nagy öröme az lesz, hogy Istennel minden képzeletet felülmúló örömteli kapcsolatban leszünk, és a többiekkel akik ott lesznek sokkal jobb szeretetkapcsolatban leszünk mint bárkivel itt a földön.

Neked van reménységed a halál utánra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük