“A vallás vénasszonyoknak való.” Egyetértek.

„A vallás idejétmúlt felfogás.” Szerintem is.

„Sok vallásos ember rosszabb a nem vallásosoknál.” Ez is igaz.

„A vallásnak nem sok köze van a valódi élethez.” Hát ja.

„A vallás miatt nagyon sok háború volt!” Úgy van.

„Nekem nincs szükségem vallásra.” Nekem sincs.

„Egyáltalán miért van annyi vallás, ha egy Isten van?”

Én nem tudom miért, de egy dolgot tudok: bár a narancs héja nem finom, a belseje igen. Tegyük fel, hogy eddig nem is hallottál a narancsról vagy egyébb citrusféléről, és most kapsz valakitől egy szép példányt. Mivel nem tudod, hogy kell enni, beleharapsz, mint az almába. Milyen? Keserű! Kiköpöd, amit befaltál és eldobod. Milyen kár eldobni a narancsot! Milyen kár, hogy nagyon sokan a vallás miatt eldobják maguktól Krisztus követését is, pedig az is olyan, mint a narancs belseje: finom, zamatos, egészséges.

Mert vallásosnak lenni és Krisztust követni nem ugyanazt jelenti!

Ő egyszer ezt mondta: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (János ev. 10,10) Akkor viszont – gondolom, egyetértesz – valami nem stimmel! Hiszen a legtöbb embernek a vallásról nem a bőség és beteljesülés jut eszébe, hanem az a kínos óra, amit végig kell ülnie egy istentiszteleten.

Manapság a vallás szó rokonértelmű a mítosz szóval, és vallásos életű emberek is csak mítosznak tartják a Jézus életéről leírt dolgokat. De te olvastad már az evangéliumokat? C.S. Lewis, a híres oxfordi irodalomprofesszor szerint nem kell nagy tudomány ahhoz,  hogy belássuk: ezek nem mítoszok, hanem tudósítások Jézus életéről és tanításáról. Miközben követői ma is olvassák, érzik, hogy egy élő személlyel van dolguk, és ez nem halott vallásosság, nem kelletlen templomba járás, hanem személyes kapcsolat Krisztussal. Megtapasztalják jelenlétét és vezetését naponta – ez nagy élvezet!

Hallottam emberekről, akik nagy köveket tesznek hátizsákjukba, úgy mennek fel a hegyekbe… hogy megtisztuljanak. De vajon hány követ kell felvigyenek? Jézus követői viszont szabadok a lelkiismeret furdalás és bűntudat terhe alól, mert elhitték, amit Keresztelő János mondott: „Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!” (Jn 1,29) Az ő bűneiket is. Ez nagy különbség! Így lehet élni felszabadultan, örömmel.

A betanult imák is jók, de ha csak azokat mondjuk, akkor vallásos emberek vagyunk és az imádság számunkra csak rituálé. Jézus tanítványának lenni viszont azt jelenti, hogy saját szavaimmal és szívemmel imádkozom. Nem kis öröm megtapasztalni, hogy Isten válaszol ezekre az imákra, hogy nem vagyok egyedül a nehézségekben, hogy Valaki törődik velem, méghozzá jobban, mint én magammal.

Szóval vallásosnak lenni és Krisztust követni nem ugyanaz… bármelyik felekezethez tartoznál is.

Ezért fel kell tennünk a kérdést magunknak: „A vallás vénasszonyoknak való… oké… de Jézussal mit kezdek? Eldobjam a narancsot, mert a héja keserű?” Én nem tenném ezt.

„De mi van, ha nekem Buddha szimpatikusabb, mint Jézus?” – kérdezhetnéd. Lehetséges, hogy ez azért van, mert nem ismered eléggé őt… Jézus annyira csodálatos! Goethe ezt írta róla: „Ha az Isten valaha megjelent a Földön, az Krisztus személyében volt.”  Előbb-utóbb viszont azzal is szembe kell néznünk, amit Jézus magáról mondott: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.” (Jn 14,6)

U.I. Szívesen olvasnám visszajelzéseidet!

Email: albu.levente@gmail.com

4 hozzászólás

 1. leho

  A hét idézőjeles kijekentés a 4 évtized kezdő brosúráinak az ateista kötelező, a piros-hittani hiszek-egyének a része volt.
  A lejárt, lerágott kutyacsont újra csócsálása!
  Ami idétlen kövület, az önimádat és
  a gyűlölet-keltés kirekesztő eszköze!
  A L. A szerző miért próbál ásatag mantrázott brosura-szöveget cáfolgatni filozofálássl?
  Az Örömhír eleven mindennapi tapasztalati tanúságtétel, a felszabadultságnak az élmény-anyag sugárzása!

  Válasz
  • Levi Albu

   Köszi a visszajelzést. Nem egészen értem miért mondod, hogy lerágott kutyacsont mikor manapság is ugyanezeket lehet hallani sokaktól.
   Nem annyira számít, hogy valaki komcsi ateista vagy kapitalista ateista, a vallás ellen sokszor ugyanazok az érvek… Amikkel végül is egyetértek, amint írtam is… a vallásosság ugyanolyan maradt sok helyen, bár – főleg nyugaton – egyre többen ébredtek rá az elmúlt évtizedekben, hogy ennek így semmi értelme, és kiléptek az egyházból… és a templomokból így lettek kocsmák vagy akár mecsetek… és ez csak megerősíti a fontosságát annak, amit írtam – szerintem.
   Tetszik az utolsó mondatod!

   Válasz
 2. Major Ferenc

  A bibliába az van írva , légy hívő és ne légy hitetlen ! azt viszont nem írja hogy milyen vallásod legyen , sőt mi több szó sem esik semmilyen vallásról !

  Válasz
  • Levi Albu

   Így igaz. Még hozzátenném, hogy ezeket a szavakat – “ne légy hitetlen hanem hívő” – Jézus mondja Tamásnak miután mondja neki, hogy nézze meg sebeit és érintse meg őket. Minket sem vakhitre hív hanem arra, hogy vizsgáljuk meg a vele kapcsolatos dolgokat, és így legyünk hívők.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük