Megdöbbentő pontosság a Biblia másolásában

A mellékelt képen egy 1450-ből származó bőrtekercs (pergamen) látható, ami az egész Ószövetséget tartalmazza.

Megdöbbentő volt hallani Josh McDowell-től (keresztény hitvédő, előadó) 2015. dec. 1-én tartott előadásában, mennyire pontosan másolták a zsidó írástudók a Szentírás szövegét az évszázadok során. Hihetetlen erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a másolatokba ne kerüljenek hibák. Íme egy pár példa:

  • A másoló minden szót először ki kellett ejtsen hangosan, utánna betűről betüre kellett másolnia, végül pedig újból hangosan ki kellett ejtse.
  • Minden betűt előírt szabályok szerint kellett megrajzoljon – igazából művészi alkotásnak lehet tekinteni ezeket a kéziratokat.
  • Bármilyen hibát vettek észre, 30 napon belül ki kellett javítani, máskülönben a tekercset nem lehetett tovább használni.
  • Miután kész lett egy másolat, három féle ellenőrzésnek vetették alá az írástudók:
    1. Tudták pl., hogy 304 805 betű van a Tórában (Mózes öt könyve), és azt is hogy a 3Móz. 11:42-ben van a Tóra középső betűje. Ezért megszámolták a betűket a középső betűig. Ha kijött a szám, akkor tudták, hogy nagy esély van rá, hogy pontos.
    2. Tudták a szavak számát is, azokat is megszámolták.
    3. Végül pedig mivel minden betűhöz társult egy szám (a héber ábécében elfoglalt helye szerint), ezért összeadták a betűk értékét soronként és oldalanként, és az így kapott összeg szerint is tudták értékelni, hogy mennyire pontos a másolat, a hibákat pedig fel tudták fedezni és ki tudták javítani.

Ez csak egy pár szabály azok közül, amiket kellett kövessenek a másolók, de ezek is mutatják mennyire vigyáztak, hogy pontosan továbbadják Isten Igéjének szövegét. Aki azt mondja, hogy sok hiba lehet a ma olvasott Bibliában az eredetihez képest, az nincs tisztában a tényekkel.

Az ókori iratok között semmilyen más iratot nem másoltak ilyen nagy figyelemmel és precizitással. A Biblia 99%-ban hibátlan fennmaradása egy valóságos csoda, ami mögött Isten gondviselését látjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük