Az identitásról – a Mátrixtól (1999) Krisztusig

„A Mátrix nem mondhatja meg, hogy ki vagy.” – Trinity Neonak

Miért jó a film üzenete?

A világ nem mondhatja meg, hogy ki vagy – jó üzenet, mert sokszor hallani ilyeneket: „Fiam, legyél legalább egy családorvos, nem holmi sporttanár.” „Ne légy vallástalan, velünk jössz templomba!” „A mi cégünk a legjobb, és megéri mindent feláldoznod érte.” Bár az is igaz, hogy sokaknak segítettek a szülők, a tanárok és mások tanácsai, mégis az ilyen kijelentésekkel túlzottan irányítani próbálták a fiatalok életét.

Na de hogyan találhatjuk meg az identitásunkat a film szerint?

Az orákulum Neonak: „Kiválasztottnak lenni olyan, mint amikor szerelmes vagy. Senki sem mondhatja meg neked, hogy az vagy. Egyszerűen tudod.” Tehát azt, hogy ki vagy, senki sem mondhatja meg neked, hanem megérzed mint a szerelmet. Ott belül, a szívedben tudod, hogy ki vagy.

Van amikor az érzések tényleg segítenek, hogy önmagad légy.

Van aki érzi, hogy szerelmes, és jó házasság lesz az eredmény… Van aki már gyerekkora óta tudja, hogy sikeres zenész lesz, és tényleg… Van olyan, aki vállalatvezető szeretne lenni, otthagyja az állását, és egy sikeres cég vezetője lesz.

Azonban sokszor félrevezetnek az érzéseink, és nem tükrözik a valóságot rólunk.

Például óriási különbség van igazi szerelem és rajongás között, és sokszor csak hiszik a párok, hogy szerelmesek, a valóság: illékony rajongás. Az eredmény: se veled se nélküled, szívfájdalmak, válások, gyermekek sérülése… Van amikor sok év után jön a fájdalmas felismerés: nem vagyok jó zenész… Olyan is lehet, hogy valaki rájön, mennyire szereti a vidéki életet, pedig korábban azt hitte, hogy nem.

Sőt, olyan is lehet, hogy az érzéseink gonoszak, és romboló magatartáshoz vezetnek.

Ezt Jézus így fogalmazta meg (Mk 7,21-22): „Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok, házasságtörések, kapzsiságok, gonoszságok; valamint csalás, kicsapongás, irigység, istenkáromlás, gőg, esztelenség.” Azt, hogy vannak ilyen érzéseink, mindenki beláthatja, ha őszinten a szívébe néz

Krisztus követése a kulcs az igazi identitásodhoz. Miért?

1. Ha a végső identitásodat a földi dolgokban keresed (pl. szakma, siker, házasság stb.), homokra építesz. Mert mi lesz, ha majd végül nem ismerik el a munkádat, vagy ha a siker és hírnév tiszavirág életű? Krisztust befogadva viszont Isten örökbefogadott gyermeke leszel. Ez igazi identitás! Ez stabil, ez tartós – örök. És ha Isten szemében értékes vagy, nem lesz gond, ha az emberek szemében egy szürke egér maradsz.

2. A külső világ és a saját érzéseink sokszor tévednek, Isten viszont nem, ő igazán meg tudja mutatni neked, hogy ki vagy mint egyedi alkotás, hiszen ő alkotott. Ehhez viszont Krisztust kell követned: „Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.” (Mt 16,25). Lehet, hogy az elején úgy érzed, elveszíted önmagadat, mégis egyre jobban azt fogod tapasztalni, hogy kibontakozol! Mintha meghalnál, de végül feltámadsz.

A Mátrix film üzenete kijavítva:

A világ nem mondhatja meg, hogy ki vagy, de sokszor az érzéseidben sem bízhatsz. Krisztus követésében viszont megtalálhatod igazi önmagadat, és ami még fontosabb: örökérvényű identitást is kaphatsz – Isten gyermekévé lehetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük